Извештај: Грција во врвот со најквалитетна вода за капење

12 Јун

Извештај: Грција во врвот со најквалитетна вода за капење

 


Непосредно пред почетокот на летната сезона на одмори, Европската комисија (ЕК) објави извештај за квалитетот на водите за капење во земјите членки на ЕУ, како и за Албанија и Швајцарија.


LAST MINUTE -50% 11-16 септември 🍹 299€ за 2 лица со појадок и вечера / полупансион, 5 ноќи 6 дена
🏖 резервирај веднаш на tel:+38971329111


Во кои европски земји има најдобар квалитет на вода за капење?

Најновиот годишен извештај за квалитетот на водите за капење во Европа, заснован е на податоците од 2018 година, но сепак е добар показател каде летово може да се најдат најквалитетните води.
Најголем процент 95,4% – од вкупно 21,831 места за капење кои се контролираат во 28 земји членки на ЕУ ги исполнуваат минималните стандарди за квалитет, се наведува во годинешниот извештај на Европската комисија и Агенцијата за животна средина.

Во четири земји, нешто повеќе од 95% од местата за капење имаат вода со одличен квалиет. Кипар 99,1%, Малта 98,9%, Австрија 97,3% и Грција 97%. Хрватска се наоѓа во самиот врв со 94,4%, додека овој процент во Словенија изнесува 87,2%.

Во Албанија 62% од капачките капацитети имаат одличен квалитет на вода. Во Бугарија овој процент изнесува 52,6%, а во Романија 56%.

Сите области за капење опфатени со извештајот во Кипар, Грција, Латвија, Луксембург, Малта, Романија и Словенија имале најмалку, доволно добар квалитет на водата во 2018 година.

Три земји со најголем број на места за капење кои се со слаб квалитет на вода имаат: Италија (89 или 1,6%), Франција (54 или 1,6%) и Шпанија (50 или 2,2%). Во овие земји, процентот на вода за капење со одличен квалитет на вода е 90% за Италија, 78,8% за Франција и 87% за Шпанија.

Во споредба со 2017 година, бројот на местата за капење со лош квалитет на вода е намален во Франција (од 80 на 54), додека во Италија (од 79 на 89) и во Шпанија (од 38 на 50).

Контаминацијата на водата за капење со фекални бактерии претставува ризик за здравјето на луѓето, посебно кога станува збор на местата за капење.

Пливањето во контаминирана морска вода и езера може да доведе до разни болести. Главните причини за загадување се отпадните води од земјоделските стопанства и обработливото земјиште. Овој вид на загадување се зголемува во време на поројни дождови и поплави, што доведува до испуштање на отпадните и контаминирани вода во реките и мориња, велат од ЕК.

 


Добивај топ понуди