Неверојатната лековита моќ на сонцето

30 Мај

Неверојатната лековита моќ на сонцето

 


Сонцето е извор на животот. Сите природни процеси на Земјата зависат од неговата светлина и топлина, целиот животински, растителен свет и луѓето се прилагодуваат на неговиот ритам.

Многу научници сметаат дека покрај здравиот начин на исхрана дозираното изложување на телото на ултравиолетовите сончеви зраци е најдобра заштита од многу болести бидејќи на тој начин се зголемува бројот на белите крвни клетки кои го штитат организмот од инфекции.

Терапијата со сончева светлина има позитивно влијание при лекувањето на псоријаза, како и на други заболувања на кожата. Имено, се покажало дека сончевите зраци имаат поголем ефект отколку медикаментите.

Неверојатната лековита моќ на сонцето

Сончевата светлина ги уништува бактериите, па затоа во просториите кои што се изложени на сонце има помалку бактерии, отколку во замрачените.

Истражувањата покажале и дека пациентите кои што страдаат од клиничка депресија подобро се чувствуваaт во светли отколку во темни простории.

Но секако, и покрај позитивните ефекти на сончевите зраци изложеноста на нив треба да биде умерена, а бидејќи почнува сезоната на летни одмори добро е да се потсетиме на неколку правила:

-утринското сончање е најкорисно

-сончањето во кратки интервали е подобро отколку долго „пржење„ на сонце

-ако сте многу осетливи на сонце почнете со постепено сончање, прво стапалата, потоа нозете, а на крајот стомакот и градите

-консумирајте храна богата со антиоксиданси, а избегнувајте штетни маснотии.


Добивај топ понуди


 

Last minute ваучери од 10€ - 30€
* провери е-mail inbox или spam фолдер
Земи сега!