Провери дали ги спреми сите потребни работи пред пат!

24 Јун

Провери дали ги спреми сите потребни работи пред пат!

 


Важни документи потребни за вашето патување

 1. Проверете дали ги имате сите потребни документи за вашето патување:
 2. Возачка дозвола и сообраќајна исправа
 3. Патна исправа (проверете важност)
 4. Патничко осигурување
 5. Зелен картон
 6. Меѓународно полномошно (доколку е потребно)
 7. Важни адреси и телефонски броеви
 8. Документи потребни за вашиот одмор (ваучери, мапа до крајната дестинација)
 9. Образец за пријава на незгоди
 10. Сервисна книшка за вашиот автомобил.

 

Патување со автомобил

Патувањето со автомобил овозможува независност за разлика од другите превозни средства, што овозможува поголема слобода во планирањето на одморот. Препорачуваме да направите испитување на автомобилот пред патување, со тоа што ќе го проверите нивото на масло, како и  нивото на акумулаторот и советувајте се со механичар. Исто така потребно е да имате со себе алат за поправка на автомобилот, прибор за прва помош, триаголник, и барем еден пар на светилки.

Заради безбедносни причини, не препорачуваме да се спие во автомобилот, но доколку тоа е неизбежно, препорачуваме тоа да го направите на добро осветлен паркинг и на места каде што нема да бидете сами.

 

План за патување

Пред да го започнете вашето патување, потребно е да направите мало истражување на интернет, да го припремите вашиот навигационен уред, пресметате трошоците (гориво, патарини, сместување, храна, пијалоци…), вклучувајќи ги и финансиските резерви во случај на дефект на автомобилот, казни за сообраќајни прекршоци или други непредвидени компликации. Во случај на несреќа или голема штета на возилото, ви препорачуваме да се јавите во полицијата и да добие полициски извештај.

Предлагаме да побарате повеќе детални информации за сообраќајот на патиштата во земјите преку кои ќе патувате.

Ви советуваме да не ги носите сите пари со себе, туку да ги користите кредитните картички, банкомати, итн. и да ги запишете поважните телефонски броеви во случај на губење или крадење на кредитните картички.

 

Деца во автомобил

Децата мора да ги анимирате за време на патувањето за да нивното расположение биде позитивно се до крајната дестинација на вашето патување.  Ние ви предлагаме да измислите забавни игри кои се поврзани со настаните на патувањето, како што се учење на сообраќајните знаци, учење на марка на возилата кои што ги среќавате на патот и слично. Бидете сигурни дека удобноста на детето е обезбедена и дека детското столче кое се наоѓа на задното седиште е добро прицврстено. Исто така, не заборавајте да ги понесете своите омилени играчки.

 

Меѓународни документи

Пред да тргнете на патување, предлагаме да се осигурате дека имате обезбедено зелен картон (за патување во европските земји) и дека вашите документи (патни исправа, возачка дозвола, лична карта, патничко осигурување) се важечки, односно дека нема да им истече рокот на важност за време на вашиот престој во странство. Советуваме да направите копија на сите важни документи и да обезбедите една сликичка, и истите да ги чувате на различно место од оригиналните документи.

Проверете кои документи се потребни за влегување во земјите кои што ќе ги поминете за да стигнете до крајната дестинација. За некои држави е покрај патните исправи, потребно е да имате и виза за влез во одредена држава.

Предлагаме пред вашето тргање да си обезбедете и меѓународна возачка дозвола и меѓународно полномошно (доколку автомобилот со кој патувате е во сопственост на друг). Овие документи ги издава Авто Мото Сојузот на Македонија.

 

За меѓународна возачка дозвола се потребни следниве документи:

 • пасош или лична карта
 • Македонска важечка возачка дозвола
 • Фото големина 35 x 45 mm
 • Цената за меѓународната возачка дозвола е 845,00 денари.

Листа на земји кои покрај националната дозвола, бараат и меѓународна возачка дозвола:

Ангола, Аргентина, Австралија, Барбадос, Бангладеш, Чиле, Доминиканската Република, Египет, Индија, Индонезија, Јамајка, Јапонија, Јордан, Канада, Кенија, Кореја, Либан, Малезија, Мексико, Намибија, Нигерија, Нов Зеланд, Панама, Перу, Сингапур, Судан, Сирија, Тајланд, Тунис, Венецуела, САД.

Чувајте ги вашите документи внимателно спакувани на безбедно место!

 Земји каде што е потребно да имате дневни светла

Се повеќе и повеќе европски држави имаат законски норми кои бараат да имате вклучено дневни светла во текот на денот. Земји каде што е потребно да ги имате вклучено светлата на вашиот автомобил преку ден се: Австрија, Босна и Херцеговина, Чешка, Црна Гора, Данска, Естонија, Финска, Хрватска, Исланд, Италија, Латвија, Литванија, Македонија, Норвешка, Полска, Романија, Словенија, Словачка (само во зима време), и Шведска.

 

 Деца на патувањето

Децата со голема радост патуваат на нови места, каде што поголемиот дел од времето го поминуваат со своите родители, па со оглед на тоа што се многу енергични, потребно е подготовката за пат да биде поинтензивна. Со неколку едноставни совети може да си дозволите безбеден и релаксирачки одмор со мали деца на блиски или далечни места.

Со вас треба да понесете повеќе работи кои ви се неопходни за секојдневна употреба при грижата за децата, а тоа се разбира зависи од тоа каде патувате и колку долго ќе останете таму. Листата на потребни работи треба да се прилагоди на вашите потреби, а ние ќе ви посочиме само некои работи кои не смеете да ги заборавите.

 

Доенчиња или мали деца

 1. Пелени (пластични кеси за валканите пелени или облека);
 2. Крема за деца;
 3. Влажни марами;
 4. Подлога за пресоблекување;
 5. Облека (вклучувајќи и капа за заштита од сонцето);
 6. Неколку омилени играчки (не заборавајте ја и играчката со која детето спие);
 7. Храна за бебиња и прибор за јадење;
 8. Кревет на расклопување;
 9. Количка за шетање;
 10. Ќебе.

 

Деца на предшколска возраст

 1. Облека (вклучувајќи капа за заштита од сонце и костим за капење) и обувки;
 2. Омилени играчки – по желба на детето;
 3. Книги за децата и друштвени игри (домино, карти, коцки…);
 4. ЦД  ли полна меморија со приказни или песни за по пат;
 5. Пливачки помагала: мускули за пливање, гума за пливање, чамци, маска за пливање, играчки за на плажа, пиштоли на вода…;
 6. Очила за сонце со УВ заштита;
 7. Спортска опрема: велосипед (со шлем), ролери (со шлем и штитници), топка…

 

За сите деца

 1. Столче за автомобил (прилагодено на возраста на детето) – ако се патува со автомобил потребна е здравствена книшка, патничко осигурување и документи за примена вакцина доколку се патува во области каде има заразни болести;
 2. Лична карта или пасош;
 3. Прибор за прва помош:
 4. Маст за ладење (за иритирана кожа);
 5. Физиолошки раствор (за прочистување на рани);
 6. Топломер;
 7. Парацетамол сируп (за намалување на топлина или болка);
 8. Витамини;
 9. Стерилна газа и завој;
 10. Пинцети и ножици;
 11. Средство за заштита од каснување од комарци;
 12. Крема за сончање.

Финален совет пратете ги нашите совети, ви ветуваме ќе ви помогнеме преку нашите совети да секое патување ви биде како песна лесно.

Среќен Пат!

 


Добивај топ понуди


 

Last minute ваучери од 10€ - 30€
* провери е-mail inbox или spam фолдер
Земи сега!